nieuws

29 dec 2017, 09:09

‘Nog steeds geen vertrouwen in aardgasgebied’

‘Nog steeds geen vertrouwen in aardgasgebied’

Het vertrouwen van de Groningers in een goede aanpak van de problemen in het gaswinningsgebied is nog steeds laag. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis. Het was voor de derde keer dat Eigen Huis onder de leden in het gebied zo’n peiling hield. De resultaten worden vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd. 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Zo’n 73 procent van de ondervraagden is negatief over de toekomst. Een jaar geleden was dat nog 77 procent, terwijl in september 2015 ongeveer 38 procent negatief was over de toekomst. Eigen Huis spreekt zelf van een zeer geringe verbeteringen, ondanks alle inspanningen.

Weinig vertrouwen in Alders
Ook het percentage mensen dat neutraal was over de aanpak in het gebied is gedaald van 41 naar 21 procent. Ook de Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders, kan rekenen op weinig vertrouwen (53 procent). De leden zouden vinden dat de NCG teveel banden heeft met de NAM en het ministerie van Economische Zaken. “En deze partijen hebben financieel belang bij de gaswinning”, aldus Eigen Huis.

Eigen Huis laat verder weten dat er behoefte is aan een schadeprotocol zonder een enkele rol voor de NAM en een betere opkoopregeling. Ook moet er meer gedaan worden tegen leegstand.

Eigen Huis benaderde 6.000 leden in het gebied, waarvan 1.382 meewerkten. De respons steeg van 13 naar 23 procent.