nieuws

18 feb 2009, 11:11

Nog geen besluit over baanverlenging Eelde

De staatssecretarissen van Verkeer en Waterstaat en VROM hoeven pas een besluit te nemen over baanverlenging van Groningen Airport Eelde zodra de Europese Commissie zich heeft uitgesproken over een financiële bijdrage van de Staat aan het vliegveld. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald in een zaak die onder meer was aangespannen door de Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde (VOLE). Na het besluit van de Europese Commissie moeten de staatssecretarissen binnen zes weken een beslissing nemen over de eventuele baanverlenging.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

VOLE wilde dat de staatssecretarissen op korte termijn opnieuw een besluit zouden nemen over de baanverlenging van het vliegveld in Eelde. Dat besluit moet genomen worden nadat de Raad van State in juni vorig jaar een eerdere beslissing van de staatssecretarissen over de baanverlenging deels vernietigde. Volgens de Raad hadden de staatssecretarissen destijds de financiële bijdrage van 18,6 miljoen aan het vliegveld bij de Europese Commissie aan moeten melden.

Normaal moet er binnen zes weken een nieuw besluit worden genomen. Inmiddels hebben de ministers de financiële bijdrage bij de Europese Commissie aangemeld, maar hebben zij nog geen nieuw besluit genomen omdat zij nog wachten op de beslissing van de Europese Commissie. De bewoners waren het daar niet mee eens en tekenden beroep aan bij de Raad van State. Deze oordeelt nu dat de staatssecretarissen pas een nieuw besluit over de baanverlenging kunnen nemen als de Europese Commissie over de bijdrage heeft beslist.