nieuws

25 sep 2012, 10:10

Nobelprijswinnaar Desmond Tutu ontvangt eredoctoraat RuG

De Zuid-Afrikaanse oud-aartsbisschop en winnaar van de Nobelprijs voor de vrede in 1984 Desmond Tutu heeft maandag een eredoctoraat van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) in ontvangst mogen nemen. Tutu, die eerder tijdens zijn verblijf in Nederland benoemd werd tot Commandeur in de Orde van Oranje, dankt zijn eredoctoraat onder andere aan zijn voorzitterschap van de Waarheids- en Verzoeningscommissie in zijn thuisland. Die commissie had als doel de verschillende Zuid-Afrikaanse bevolkingsgroepen in vrede met elkaar te laten leven na de afschaffing van de apartheid.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de inmiddels bijna 81-jarige Tutu nam hij het Groninger eredoctoraat in ontvangst namens alle medewerkers van de Waarheids- en Verzoeningscommissie. Hij zei ‘slechts de kapitein te zijn geweest van een voortreffelijk team’.

Erepromotor Geurt-Henk van Kooten, decaan van de faculteit godgeleerdheid en godsdienstwetenschap, die de Nobelprijswinnaar had voorgedragen, noemde de Waarheids- en Verzoeningscommissie en Tutu’s bijdrage daaraan een voorbeeld voor andere landen die zich aan een conflict moeten ontworstelen. Tutu’s pleidooi voor sociale harmonie en de uitwerking ervan in zijn ideeën en werk noemde hij een voorbeeld voor het invullen van het begrip sustainable society, een van de speerpunten van de Rijksuniversiteit Groningen.