nieuws

20 jan 2011, 17:05

NNT speelt voorstelling voor blinden

Het Noord Nederlands Toneel (NNT) staat vanaf 6 maart met de voorstelling Teiresias op de planken, die speciaal geschikt is gemaakt voor blinden en slechtzienden. De Griekse tragedie, over een blinde ziener, wordt deels gespeeld door blinde acteurs, zo meldt het NNT donderdag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Tijdens de voorstelling, die 6 maart in première gaat, is er een verteller aanwezig die verteld wat er op het podium gebeurt. Voor elke voorstelling worden bovendien vijftig zogenoemde ‘adventure seats’ verkocht, waarmee blinde bezoekers een speciaal plekje op het podium krijgen toegewezen. Flyers over Teiresias worden door het NNT in braille uitgegeven en ook de website over de voorstelling is door middel van een spraakoptie geschikt gemaakt voor blinden.

In de drie weken voorafgaand aan de première vindt in Groningen het evenement ‘Teiresias in de stad’ plaats. Als onderdeel hiervan is er, zowel voor ziende als blinde mensen, een audiowandeling langs markante gebouwen en monumenten in de stad ontwikkeld. Op de gebouwen langs de wandeling worden boxen geplaatst die geluiden uit het pand laten horen. In filmcentrum ForumImages kan op een aantal avonden gedineerd worden in een ruimte die pikkedonker is gemaakt. Om ongelukken te voorkomen krijgt de bediening in het restaurant een infraroodkijker op, benadrukt het NNT. In het filmcentrum zijn tijdens het evenement verschillende films te zien waarbij, net als tijdens Teiresias, een verteller aanwezig is die uitlegt wat er op het doek te zien is. ‘Teiresias in de stad’ is ontwikkeld door fotograaf Hannes Wallrafen die in 2004 door een erfelijke aandoening blind werd.

Teiresias is tot en met 19 maart in Groningen te zien en wordt daarna in Utrecht en Amsterdam op de planken gebracht. De voorstelling is ook geschikt voor ziende mensen, zegt het NNT.