nieuws

07 mei 2002, 00:12

NNT neemt drie stukken in reprise

Het Noord Nederlands Toneel (NNT) neemt volgend jaar drie toneelstukken in reprise. Het gaat om ‘Onder mannen’, ‘Arturo Uï’ en ‘Othello’. De drie stukken waren dit seizoen alleen te zien in de Machinefabriek in Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘Onder vrouwen’ is een reactie op de eerder gemaakte voorstelling ‘Onder mannen’, die Margôt Ros met Geert Lageveen en Frank Lammers maakte. In ‘Onder vrouwen’ evalueren drie vrouwen van in de dertig hun leven, en geven daarin vooral af op hun mannelijke opponenten. De hoofdrollen worden vertolkt door Margôt Ros, Wimie Wilhelm en Bodil de la Parra. De voorstelling zal van februari tot mei 2003 een tournee langs de kleine zalen in Nederland maken.
‘Othello’ is een cabareteske uitvoering van het bekende stuk van William Shakespeare. De gekleurde veldheer Othello (Eric van Sauers) komt na een lange veldtocht thuis en verlangt naar de warmte van zijn lieve vrouw Desdemona (Ricky Koole). Dit tot groot ongenoegen van zijn opponent Iago (Ludo Hoogmartens), die op ingenieuze wijze probeert Othello tegen zijn goede vriend en ondercommandant Cassio (Waldemar Torenstra) uit te spelen. Het stuk is van oktober 2002 tot januari 2003 in de grote theaters van Nederland te zien.
‘Arturo Uï’ is de satire waarmee Bertolt Brecht in 1941 Hitler en trawanten op de korrel nam. In een spectaculaire stijl vol vervreemdingseffecten volgt Brecht de opkomst van een criminele loser die aan de macht komt, niet zozeer door zijn eigen verdienste, als wel door de zwakheid, lafheid en corruptie van eerbare burgers. Het NNT neemt het stuk van Brecht als uitgangspunt en gaat op zoek naar de moderne fascist. We kunnen namelijk van een ding zeker zijn: de moderne Adolf Hitler zal er niet uitzien als Adolf Hitler.
Voor meer informatie over de voorstellingen: www.nnt.nl.