nieuws

01 okt 2002, 00:12

NNO brengt Nederlandse première met hoboconcerten van Weber

Het Noord-Nederlands Orkest zal op 1 oktober (Stadskanaal), 2 oktober (Winschoten), 3 oktober (Meppel) en 4 oktober (Assen) een Nederlandse première brengen met het concertino voor hobo’s en strijkers van Weber.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Eveneens staat op het programma de Symfonie nr. 2 van Beethoven. Het geheel staat onder leiding van de bekende Nederlandse dirigent Jan Willem de Vriend met als solist Bart Schneemann. Bart Schneemann studeerde hobo bij Han de Vries en was tot enkele jaren geleden solo-hoboïst bij het Rotterdams Filharmonisch orkest. In 1987 werd hij artistiek leider van het Nederlands Blazers ensemble. Bart Schneemanns virtuoze spel is bij de eigentijdse componisten opgevallen, hetgeen resulteerde in compositieopdrachten aan bijvoorbeeld Tristan Keuris, Theo Verbeij en Kevin Volans. Het speciaal voor hem gecomponeerde Hobo-concert van Kantsjeli ging in januari 1999 in première.
Jan Willem de Vriend richtte in 1982 zijn eigen kamerorkest Combattimento Consort Amsterdam op, dat zich specialiseert in 17e en 18e eeuws repertoire. De Vriend was te gast bij onder meer het Nieuw Sinfonietta Amsterdam, Concerto Armenico te Freiburg en de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen. Met het Combattimento Amsterdam maakt De Vriend verschillende tournees door Spanje, de Verenigde Staten, Duitsland en Japan.