nieuws

12 apr 2002, 00:12

Nieuwe spoorbrug over Van Starkenborghkanaal

Eind april wordt begonnen met de aanleg van een nieuwe spoorbrug over het Van Starkenborghkanaal. De spoorbrug wordt neergelegd in het kader van het opwaarderen van de hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl en de spoorverdubbeling van de lijn Groningen-Sauwerd. Het project kost 25 miljoen euro.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De spoorbrug wordt ruim dertig meter hoog en heeft een overspanning van bijna negentig meter. Om de brug te plaatsen op de pijlers wordt op de Winsumerweg een kraan opgebouwd. De aanleg van de brug neemt in totaal vijf dagen in beslag. Dit heeft een ingrijpende weg- en scheepvaartstremming tot gevolg.
De doorgaande scheepvaart in Groningen zal van donderdagavond 25 april tot maandagochtend 29 april zijn gestagneerd. Omdat de scheepvaart toch al is gestremd, voert de provincie Groningen in dezelfde periode nog twee onderhoudswerken uit op het Van Starkenborghkanaal. Dit betreft onderhoud aan het bewegingsmechanisme van de hefbrug in Zuidhorn en het vervangen van de deuren van de sluis te Gaarkeuken. Schepen worden in de periode geparkeerd bij Gaarkeuken en de Oostersluis.
Ook het autoverkeer is van woensdagnacht 24 april tot maandagochtend 29 april gestremd. De Winsumerweg is ter hoogte van de spoorlijn Groningen-Sauwerd afgesloten.