nieuws

07 feb 2002, 00:12

Nieuwe PvdA-gedeputeerde Hans Gerritsen onder vuur: excuses aangeboden

De nieuwe gedeputeerde voor de PvdA in de provincie Groningen, Hans Gerritsen, is zijn functie op bijzondere wijze begonnen: met het maken van excuses. Dat meldt vanmorgen het Groninger Dagblad Stad. Gerritsen is de opvolger van Mirjam de Meijer, die aftrad nadat zij door Gerritsen was bekritiseerd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gerritsen kwam na het vertrek van De Meijer zelf enigszins in moeilijkheden omdat hij een serieuze discussie die in Provinciale Staten was aangezwengeld betitelde in het PvdA blad als een ‘niemendalletje’. Die discussie ging over de twee miljoen gulden subsidie die de provincie Groningen heeft uitgetrokken voor start van de Giro d ‘Italia.
Gerritsen heeft Provinciale Staten nu zijn verontschuldigingen aangeboden voor zijn uitlatingen in het partijorgaan van de PvdA. Gerritsen kwalificeerde het debat over het extra geld voor activiteiten rondom de start van de Giro in Groningen als een niemendalletje. ,"Dat was een ongenuanceerde uitspraak. Ik betreur dat er een beeld is ontstaan als zou ik de Staten niet respecteren of minachten. Dat is niet het geval."
Ondanks zijn excuses werden de uitlatingen Gerritsen volgens het artikel in het Groninger dagblad zwaar aangerekend. En ook zijn rol in het aftreden van gedeputeerde Mirjam de Meijer bleef in de Staten niet onbesproken. Volgens GroenLinks-fractievoorzitter Attie Bos was de kritiek van Gerritsen op De Meijer na haar optreden in het RTV Noord programma Reitdiepgesprek 'kwetsend'. Bos houdt Gerritsen er ook verantwoordelijk voor dat het aanzien van de politiek is geschaad.