nieuws

07 apr 2011, 21:09

Prikje voor 3000 Groningse meisjes

Maandag 11 april gaat de tweede prikronde van de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker in de provincie Groningen van start. De vaccinaties worden op acht priklocaties gegeven. GGD Groningen hoopt dat de ruim 3.000 opgeroepen meisjes (geboren in 1998) de prik komen halen. Ook staat de GGD klaar voor de meisjes die hun eerste prik hebben gemist of nog in aanmerking komen voor een tweede of derde prik. Om goed beschermd te zijn tegen baarmoederhalskanker is het namelijk belangrijk dat de meisjes de serie van drie afmaken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Voor een goede bescherming tegen baarmoederhalskanker (HPV) is een serie van drie inentingen nodig. De serie van drie prikken afmaken is belangrijk, omdat het lichaam na één prik nog niet voldoende afweerstoffen aanmaakt om goed beschermd te zijn tegen het HPVvirus. Bij elke volgende prik wordt de afweerreactie versterkt. Na drie inentingen is een meisje voldoende beschermd.


De meisjes kunnen hun tweede prik in week 15 halen. Meisjes die de eerste prik hebben gemist of hun vaccinatie nog moeten afronden, zijn ook van harte welkom tijdens de 2de prikronde. In het najaar volgt de laatste vaccinatieronde. Hiervoor wordt een nieuwe oproep verstuurd. Op de website www.ggd.groningen.nl kunnen de meisjes en hun ouders meer informatie vinden over baarmoederhalskanker (HPV). Daar staat ook een overzicht van de locaties, zodat de meisjes weten waar en wanneer zij hun inentingen kunnen halen. Deze informatie is ook te vinden in de vooraankondiging en uitnodiging die ze in februari hebben ontvangen.


De vaccinatiecampagne HPV (humaan papillomavirus) is op 14 maart jl. van start gegaan. Meisjes die dit jaar 13 worden of naar aanleiding van de campagne van vorig jaar nog in
aanmerking komen voor een of meerdere prikken hebben hier in februari dit jaar een oproep voor gekregen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM). De
inentingen in de provincie Groningen worden door GGD Groningen uitgevoerd.