nieuws

30 sep 2002, 00:12

Nieuwe politieke partij wil noordelijke autonomie

Een groep noorderlingen wil een nieuwe politieke partij oprichten die zich hard gaat maken voor autonomie van de drie noordelijke provincies. De partij, die in elk geval volgende jaar maart aan de statenverkiezingen in de provincie Groningen wil gaan deelnemen, wil op den duur het noorden een autonoom landsdeel maken met een eigen, gekozen parlement.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dit heeft initiator T. Zanen zaterdag bekendgemaakt. ,,Wij willen geen stiefkind meer zijn van de Randstad Holland’’, stelt Zanen. De directe aanleiding voor het initiatief is de Miljoennota die het kabinet Balkende op Prinsjesdag presenteerde. Uit de rijksbegroting bleek dat het kabinet in het verleden gemaakte afspraken over financiële steun aan het noorden niet nakomt.
Volgens Zanen is het animo voor de toekomstige partij enorm groot. ,,Meerdere zetels in Provinciale Staten lijkt me geen onmogelijke opgave’’, stelt hij. ,,De noorderlingen hebben er genoeg van door Den Haag genegeerd te worden.’’ De initiatiefnemers hebben zaterdag een advertentie geplaatst in het Dagblad van het Noorden waarin zij vrijwilligers oproepen zich te melden. Zanen bevestigt dat hij zaterdagmiddag al flink wat respons heeft ontvangen.
De oprichting van de partij staat begin november gepland.