nieuws

02 dec 2002, 00:12

Nieuwe partij in Groningen wil onafhankelijkheid van Noord-Nederland

Nederland is een nieuwe politieke partij rijker, die zich wil inzetten voor de onafhankelijkheid van het Noorden. Het is de door oud-vakbondsman Teun Jan Zanen opgerichte ‘Partij voor het Noorden’.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In maart doet de nieuwe partij voor het eerst mee aan de Provinciale Staten-verkiezingen Een van de meest opvallende wensen van de nieuwe partij is dat Groningen samen met Friesland een Drenthe een onafhankelijk landsdeel vormt. Dat zou ook een eigen bestuur moeten krijgen.
Teun Jan Zanen roept al jaren dat er vanuit Den Haag veel te weinig aandacht is voor het Noorden. Door te streven naar een zelfstandig landsdeel hoopt hij die steun wel af te kunnen dwingen. Zanen lijkt zich daarmee te ontwikkelen tot een hedendaagse pendant van de vroegere communistische stakingsleider Fré Meis.
Overigens is Zanen vrij realistisch over de kansen van zijn partij. Hij liet maandag via Radio Noord weten het al prachtig te vinden wanneer zijn partij in Provinciale Staten van Groningen één zetel haalt. Dan kan het debat over zelfstandigheid in elk geval op gang komen, zo vindt hij.