nieuws

02 okt 2002, 00:12

Nieuwe Lecter-film in Groningen in première

Met veel gejuich werd dinsdagavond in Groningen de eerste Nederlandse voorstelling van Red Dragon ontvangen, de derde film rond de briljante kannibaal Hannibal Lecter. Distributeur U.I.P. had de Pathé-bioscoop de première cadeau gedaan voor zijn zevenjarig bestaan. Het Groningse filmtheater organiseert deze week allerlei speciale voorstellingen om zijn verjaardag te vieren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De film, die volgende week pas in Amerika in première gaat, werd vertoond als ‘sneakpreview’, een verrassingvoorstelling. Red Dragon is een prequel op de succesfilms The Silence of the Lambs en Hannibal. De film toont hoe dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) begin jaren tachtig gevangen wordt genomen door FBI-agent Will Graham (Edward Norton). Omdat Lecter echter de enige is die de identiteit kent van de schizofrene moordenaar Dolarhyde (Ralph Fiennes), wordt Graham gedwongen in de gevangenis weer contact te zoeken met de man die hem zo intens haat.
Het is de derde keer dat acteur Anthony Hopkins de rol van de populaire dr. Lecter vertolkt. Voor zijn vertolking in The Silence of the Lambs ontving Hopkins in 1992 een Oscar. De 64-jarige Hopkins viel naar verluidt vorige jaar twintig kilo af om in Red Dragon geloofwaardig een jonge Lecter neer te kunnen zetten.
Red Dragon is vanaf 7 november in meer dan honderd Nederlandse bioscopen te zien.