nieuws

17 sep 2008, 09:09

Nieuwe kerktoren en sms-party voor kerkje Garsthuizen

De spanning is nu bijna te snijden in het noord-Groningse dorpje Garsthuizen. Morgenavond, donderdag 18 september, begint het televisieprogramma ‘De Restauratie’. Na afloop, en nog drie dagen daarna, kan iedereen dit Groningse kerkje steunen door een SMS-je te sturen. Het project dat de meeste SMS-jes vergaardt, wint een miljoen euro! SMS-en kan door het woord: ‘kerk’ te sms-en naar nummer: 2332. Morgenavond houdt het dorp een grote sms-party en ook komt er alvast een voorlopige torenspits op de kerk.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dorpsbewoners, sympathisanten en sponsoren ontmoeten elkaar op donderdagavond 18 september omstreeks 19.00 uur in het Binhoes (dorpshuis) van Garsthuizen om gezamenlijk op grootbeeldprojectie te uitzending Restauratie ‘live’ mee te maken. Na afloop is er een ‘sms-party’ om alvast wat stemmen binnen te halen. Rabobank Noord-Groningen stelt hiervoor mobiele telefoons (met beltegoed) beschikbaar. Bezoekers kunnen die avond alvast de nieuwe torenspits bewonderen.

Want diezelfde donderdagmiddag omstreeks 13.00 uur wordt met een grote hijskraan alvast een nieuwe toren op de kerk gezet. Dorpsbewoners hopen dat deze spits het symbolische begin is voor de restauratie die gaat volgen! Het gevaarte is achthoekig, heeft een lengte van 9 meter en is een silhouet van de spits die het kerkje van Garsthuizen ooit heeft gekend. Met een beetje geluk zal ook het haantje er weer fier op gezet worden. Een en ander is afhankelijk van de weersomstandigheden.

Boegbeeld
Naast de grote borden op de Eemshavenweg en de molen van Garsthuizen, is er nu een extra boegbeeld bijgekomen voor de strijd in de 1 miljoen euro. Ook de kerktoren zal ’s avond verlicht worden zodat ook hier herkenbaar is dat er in dit kleine Noord-Groningse dorpje iets aan de hand is. Garsthuizen hoopt van harte dat er zoveel mogelijk mensen op hun kerk gaan stemmen.

Restauratie
De kerk van Garsthuizen is het enige Groningse project dat dit jaar is geselecteerd voor het landelijke programma Restauratie van de BankGiro Loterij. Vanaf 18 september 19.25 uur tot zondag 21 september 24.00 uur kan heel Nederland onbeperkt sms’en (kerk naar 2332) of bellen (0909-8880) op het kerkje. De kerk van Garsthuizen gaat samen met 15 andere projecten de strijd aan om 1 miljoen euro. In de maanden september en oktober worden al deze projecten op Nederland 2 in het programma Restauratie getoond. Op 12 november gaan er uiteindelijk drie of vier projecten door naar de finale.