nieuws

05 jul 2012, 17:05 door Hans de Preter

Nieuwe intendant Groninger Forum Thom Verheul: ‘Mensen bij elkaar brengen’

Thom Verheul is de nieuwe intendant van het Groninger Forum. Donderdagmiddag sprak hij met onder andere de Groninger Internet Courant (GIC).

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘Wat ik te bieden heb is een combinatie van coaching, managen en mensen bij elkaar brengen. Ik heb tientallen jaren in uiteenlopende journalistieke functies gewerkt, programma’s gemaakt en leiding gegeven. Daar heb ik geleerd hoe je mensen bij elkaar brengt. Dat lijkt me een belangrijke opgave voor het Groninger Forum: zorgen dat alle neuzen van de medewerkers van de nu nog zelfstandige onderdelen  dezelfde kant op staan’.


Dat betoogde Thom Verheul (61). Hij werd donderdagmiddag door wethouder Ton Schroor voorgesteld. Als intendant wordt hij verantwoordelijk voor de programmering van dat Forum.


Het Groninger Forum moet nog gebouwd worden en is pas klaar in 2017. Maar volgens wethouder Schroor is afgesproken met de gemeenteraad dat er snel werk gemaakt wordt van een aansprekende programmering en vandaar dat de nieuwe intendant nu al is aangesteld. Wanneer het Forum in 2017 klaar is, dan kunnen programmatische activiteiten meteen van start.


Volgens oud-journalist, programmamaker,  filmmaker en oud-docent journalistiek aan de RUG Verheul heeft hij op de functie gesolliciteerd omdat een aantal zaken die hem persoonlijk aanspreken in de functie van intendant samen komen. Namelijk coachen, bruggenbouwen, mensen enthousiasmeren en werken in Groningen, de stad waar hij eerder al werkzaam was geweest onder meer bij voor RTV Noord en RUG.

Verheul is overigens ook zelfstandig ondernemer geweest, althans hij produceerde vanaf 1992 ook televisieprogramma’s.


Verheul is gekozen uit 42 kandidaten. Volgens wethouder Ton Schroor waren de meeste kandidaten voor de functie interessant, maar was de keuze op Verheul gevallen omdat het iemand is die heeft laten zien ook goed te kunnen werken aan tastbare inhoud.


Geen Blauwdruk


Volgens Verheul heeft hij geen blauwdruk van wat het Groninger Forum straks te bieden heeft. ‘Maar de ingrediënten om er iets moois van te maken, die zie ik wel. Dat de bibliotheek er in komt geeft al een mooie basis. Maar daarnaast is er ook film, zijn er archieven, musea en debatmogelijkheden. Het moet mogelijk zijn om evenementen te organiseren rond thema’s die veel mensen aanspreken, en daarvoor alle beschikbare middelen en media in Groningen in te zetten’, aldus Thom Verheul.