nieuws

05 jul 2002, 00:12

Nieuwe chloorfabrieken Delfzijl: Einde chloortreinen

Chemieconcern Akzo Nobel heeft aangekondigd twee nieuwe chloorfabrieken in Delfzijl te bouwen. Met dit besluit komt het einde van de beruchte chloortransporten in zicht.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vorig jaar kondigde Akzo aan de oude chloorfabriek in Delfzijl te sluiten. Dan zouden chloorverwerkende bedrijven in de Groningse havenstad, zoals Twaron, hun chloor van buiten de regio moeten halen. Dit zou een toename van het aantal chloortransporten betekenen, iets wat minister Pronk van milieu juist probeerde te voorkomen.
Tegelijkertijd met de bouw van twee nieuwe chloorfabrieken in Delfzijl wordt de chloorfabriek in Rotterdam uitgebreid en wordt de oude chloorfabriek in Hengelo gesloten. Dan bevinden de chloorfabrieken zich voortaan grotendeels in de omgeving van de chloorgebruikende bedrijven. Een grote afname van het aantal chloortreinen zal het gevolg zijn.
Het rijk zal 57 miljoen euro bijdragen aan de bouw van de fabrieken in Delfzijl. In 2006 moeten de chloorfabrieken gebouwd zijn en denderen er niet langer gevaarlijke chloortreinen door de provincie Groningen. Vrijdagmiddag zal Akzo Nobel het besluit toelichten