nieuws

17 feb 2009, 11:11

Nieuwe burgemeester moet ambassadeur zijn

De nieuwe burgemeester van Groningen moet een echte ambassadeur zijn voor de stad, boven de partijen staan en een bruggenbouwer zijn die mensen bij elkaar brengt. Dat blijkt uit een enquête onder de inwoners van Groningen, waarvan de resultaten dinsdag bekend werden gemaakt. Groningers konden op een speciaal in het leven geroepen website aangeven welke eigenschappen de opvolger van Jacques Wallage, die per 1 juli vertrekt, moet voldoen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In totaal gaven ruim 2600 mensen gehoor aan de oproep van de gemeenteraad. Zij konden uit twaalf eigenschappen kiezen welke vier zij het belangrijkst vinden voor de nieuwe burgemeester.

De leden van de Groningse gemeenteraad zijn afgelopen weken zelf ook de straat op te gaan om de mening van het publiek te peilen. Hieruit kwam naar voren dat men het vooral belangrijk vindt dat de burgervader sociaal, nuchter, menselijk en betrokken is.

De fractievoorzitters van de gemeenteraad gebruiken de resultaten van de enquête bij het opstellen van de profielschets van de nieuwe burgemeester. Deze wordt naar verwachting 20 februari gepresenteerd. De fractievoorzitters streven er vervolgens naar uiterlijk 1 juli een kandidaat voor te dragen. De nieuwe burgemeester zal dan na de zomer aan de slag kunnen, zegt de gemeente.