nieuws

25 nov 2002, 00:12

Nieuwe aanpak tegen huiselijk geweld in Groningen

Politie en hulpverleningsinstanties gaan volgend jaar in Groningen een nieuwe gezamenlijke aanpak tegen huiselijk geweld invoeren. Ook in Drenthe en Friesland wordt de nieuwe aanpak ingevoerd. Dat heeft politie Friesland vrijdag bekendgemaakt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Aanleiding is het succes van het project Thuisgeweld in drie proefregio's in het noorden. In de proefregio Noordoost-Friesland kwamen afgelopen jaar door Thuisgeweld veertig gevallen van mishandeling in huiselijke kring aan het licht. ,,Maar veertig gevallen is nog maar het topje van de ijsberg. De mishandeling door de partner duurt vaak al jaren en dan nog is de schaamte groot om het te vertellen,'' zegt een woordvoerder.
De politie had tot nu toe geen zicht op de omvang van huiselijk geweld. ,,Vaak werd mishandeling door ons en de hulpverlening geregistreerd als een relatieprobleem zonder het duidelijk te omschrijven. Door het gericht te benoemen wordt het probleem nu zichtbaar.''
De centrale aanpak van Thuisgeweld richt zich zowel op hulpverlening als een strafrechtelijke afhandeling. Wordt hulpverlening geweigerd, dan probeert het maatschappelijk werk in contact te blijven met het slachtoffer.