nieuws

25 jun 2012, 10:10

Nieuwbouw Vindicat Grote Markt Groningen start al in september

De nieuwbouw van het sociëteitsgebouw van Vindicat aan de Grote Markt in Groningen gaat al in september van start. Het definitieve ontwerp van Vindicat atque Polit werd vrijdagmiddag gepresenteerd. Opvallend aan de definitieve versie van het ontwerp is dat het gebouw veel ramen heeft. Dat is gebeurd op verzoek van Vindicat dat ‘een betere band met de Stadjers wil opbouwen’ en er daarom voor heeft gekozen om ook op de begane grond veel ramen te plaatsen. Deze ramen zullen bij openbare gelegenheden openstaan en op die manier zal de ruimte op de begane grond toegankelijk zijn voor iedereen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De nieuwbouw van Vindicat vormt straks het begin van de vernieuwing van de oostwand. Vindicat verhuist dan vanuit het midden naar de hoek van de Oostwand. Architectenbureau De Zwarte Hond heeft binnen het beeldkwaliteitplan van Müller-Reimann Architekten een ‘stoer, ambachtelijk en stijlvol pand’ getracht te ontwerpen met het karakter dat volgens haar bij Vindicat past.

Het ontwerp is volgens verantwoordelijk architect Ben van der Meer een nauwkeurige invulling van de eisen en vragen die Vindicat en de gemeente Groningen aan het ontwerp hebben gesteld. ‘Als het aan ons ligt, krijgt de vereniging een eigentijds, Hollands huis met grandeur, vensters op de stad en een balkon aan de Grote Markt.

Met een bakstenen gevel die verhult en onthult waar gewenst, die smoelt en de stad siert. Een sociëteit die staat als een huis’, zo laat hij weten via de website van De Zwarte Hond.