nieuws

14 jul 2002, 00:12

Nieuw landbouwbeleid ‘desastreus’ voor Avebe

Aardappelzetmeelconcern Avebe zegt dat de aangekondigde wijzigingen in het Europese landbouwbeleid ‘desastreus’ zullen uitpakken voor het bedrijf. Volgens vice-voorzitter van de directie H.G. Abets staat het voortbestaan van Avebe zelfs op het spel als de veranderingen ongewijzigd worden doorgevoerd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Avebe vreest dat veel aardappelboeren naar een ander gewas zullen overstappen en dat de grondstoffentoevoer van de aardappelzetmeelfabrieken zal opdrogen. Het loskoppelen van de inkomenssteun van de productie betekent volgens Abets dat aardappelboeren meer kunnen verdienen met verbouw van andere, minder arbeidsintensieve gewassen.
Het is voor Avebe geen optie om boeren meer te betalen voor hun aardappels en het verschil aan de concurrent door te berekenen. “Dan kan aardappelzetmeel niet meer concurreren met maïs- en tapiocazetmeel”, zegt Abets.
Avebe produceert zetmeel uit aardappelen, tarwe en tapioca, dat vervolgens wordt verwerkt in tal van producten voor onder meer de papier- en voedingsmiddelenindustrie. Avebe is een coöperatie waar wereldwijd 2350 mensen werken, waarvan 1600 in Nederland.