nieuws

13 apr 2012, 09:09

Architectuurprijs voor nieuw Gronings laboratorium

Een door het Groninger architectenbureau De Zwarte Hond ontworpen Laboratorium nabij het Martini Ziekenhuis, heeft een architectuurprijs gewonnen. Het ‘Laboratorium voor Infectieziekten’ won de regionale voorronde van de architectuurprijs BNA Gebouw van het Jaar 2012. Het winnende en genomineerde project dingen, samen met nominaties uit vier andere regio’s, mee naar de landelijke hoofdprijs BNA Gebouw van het Jaar 2012. Die wordt op 16 mei in Amsterdam uitgereikt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Uit het juryrapport: ‘De jury is onder de indruk van de manier waarop de architecten het laboratorium zowel van buiten als van binnen hebben verlost van zijn introverte, hygiënische imago. Met het expressieve en tot de verbeelding sprekende gebouw tonen zij een verfrissende kijk op de typologie van het laboratorium.’

De winnaar ontving uit handen van juryvoorzitter Bernard Colenbrander (TU Eindhoven) de speciale Gebouw van het Jaar-plaquette; een aluminium gevelbord dat gebouwen een afzender geeft.

De jury – naast Bernard Colenbrander bestaande uit Annette Marx (Marx en Steketee Architecten), Michaela Stegerwald (STEGERWALD architecture & research), Theo Reitsema (reitsema & partners) en Peter van Roosmalen (Architectuurcentrum Twente) – nomineerde naast de winnaar het Provinciehuis Friesland in Leeuwarden van Soeters Van Eldonk architecten.

Ook kende de jury drie eervolle vermeldingen toe aan de projecten Jongerenhuisvesting aan de Eendrachtskade in Groningen (WALarchitectenbureau, Groningen), Pakhuis Hartelust in Leeuwarden (Jelle de Jong Architekten, Lemmer) en Populieren tuinhuisje in Groningen (Onix, Groningen).