nieuws

14 apr 2010, 12:12

Nieuw Gronings college van B en W bindt strijd aan tegen cynisme

Het nieuwe links-liberale Groningse college van B en W blaakt van ambitie en ziet het als een van haar belangrijkste taken zich te keren tegen vormen van cynisme en wantrouwen tegen de overheid. Economisch gezien staan de komende vier jaar voor het nieuwe college van B en W in het teken van een bezuinigingsoperatie van 40 miljoen euro. Ook wil het nieuwe college een ‘nieuwe democratische agenda’.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vanmiddag zal PvdA college formateur Frank de Vries meer informatie geven over het verloop van de onderhandelingen en de vorming van het nieuwe college van PvdA, GroenLinks, D66 en SP.
Onlangs maakte hij al bekend dat de vier partijen de komende jaren voor veertig miljoen euro willen bezuinigen.

“We zijn er in hoofdlijnen uit hoe we dat willen doen. Veertig miljoen is ons uitgangspunt. En dat blijft zo, zelfs na de jongste Haagse berichten.” Daar doelde de formateur op de bezuinigingsopties die de ambtelijke werkgroepen van het Rijk hebben gepresenteerd. “De komende week ronden we de discussie over de bezuinigingen af.”


Tegen het cynisme


Ook is er ‘op enkele puntjes na’ overeenstemming over het eerste hoofdstuk van het nieuwe collegeprogramma. “Deze preambule wordt de kapstok van wat we belangrijk vinden voor de stad.” De vier partijen keren zich tegen ‘vormen van cynisme in de samenleving en wantrouwen tegenover de overheid’. “Dit te vormen college blaakt van ambitie. De wil is er om er wat aan te doen.”


Stap terug voor overheid


Een prominente plek in het eerste hoofdstuk is er daarom voor een ‘nieuwe democratische agenda’. Daarbij gaat het volgens De Vries niet alleen om inspraak bij plannen en burgerparticipatie, ‘over wat wij willen’. “Maar ook over hoeveel ruimte je de mensen geeft om een invulling te geven aan eigen initiatieven. Dan moet je als overheid een stap terug durven zetten. Zeggen: daar gaan we niet over. De kunst van het loslaten. En dat vraagt om een andere manier van werken van de lokale overheid.”