nieuws

19 dec 2007, 13:01

Niet één maar twee verdachten aangehouden voor pyromanie ’t Zandt

De politie in Groningen heeft niet één maar twee verdachten aangehouden op verdenking van brandstichtingen in ’t Zandt. Dat werd zojuist bekend gemaakt tijdens een speciale persconferentie van de Regiopolitie in Groningen. Het gaat om een 20-jarige man en zijn vriendin, ook 20. De verdachte blijkt gisteren op heterdaad te zijn betrapt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:


De politie hield de twee dinsdag in Groningen aan nadat zij de man in de buurt van een schuurtje in de omgeving van Eenum, ten zuiden van 't Zandt, hadden gezien. In de schuur trof de politie een brandende kaars, omwikkeld met brandbaar materiaal aan, de vaste methode van de Groningse pyromaan. De man haalde daarna zijn vriendin uit Uithuizen op en samen reden zij naar Groningen waar ze door de politie werden aangehouden.


Volgens de politie kwam de naam van de jongen al naar voren tijdens het rechercheonderzoek en de massale verhoren in het dorp. Ook de eerder gevonden Bob de Bouwer sok en een fles die bij een van de brandstichtingen werd gebruikt wezen in de richting van de jongen. Pas toen hij als getuige van een brand verklaringen had afgelegd die niet strookten met de tijdslijn werd hij aangemerkt als serieuze verdachte. Vanaf dat moment is hij een week lang, 24 uur per dag door de politie in de gaten gehouden. Tijdens deze observaties werd hij in Eenum bijna op heterdaad door de politie betrapt.


Volgens de politie heeft het tweetal inmiddels een verklaring afgelegd. Of het om een bekennende verklaring gaat, wil een woordvoerder niet kwijt. Ook over een motief kan de politie nog geen uitspraken doen. De jongen is in de ogen van de politie hoofdverdachte. Over de rol van zijn vriendin wil de politie geen verdere mededelingen doen.


Tijdens het onderzoek naar de pyromaan heeft de politie, in overleg met het Openbaar Ministerie, alle mogelijke opsporingsmiddelen uit de kast gehaald. Zo werden telefoons afgeluisterd, zijn op meerdere plekken in het dorp camera’s geïnstalleerd en zijn in leegstaande panden bewegingsmelders opgehangen. Mede hierdoor kon een brand een aantal keren in een vroeg stadium worden ontdekt. Ook zijn er tijdens het onderzoek huisaanhuis- bezoeken afgelegd en is er in het dorp een politiepost ingericht van waaruit 24 uur per dag toezicht werd gehouden.


Kort na de aanhouding heeft de politie huiszoeking gedaan die komende dagen wordt voortgezet. Inmiddels zijn in het huis van de verdachte materialen aangetroffen. De politie blijft nog een tijd in 't Zandt bivakkeren en gaat bovendien hulp verlenen aan de inwoners.


De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag gesprekken gevoerd met de ouders van de hoofdverdachte. Zij lieten weten niet op de hoogte te zijn van de praktijken van hun zoon en zeer geschokt te zijn. Ze worden opgevangen door de politie. De verdachte is niet eerder wegens brandstichtingen in aanraking geweest met de politie.


Burgemeester Albert Rodenboog zei woensdag dat hij opgelucht was omdat er nu een einde komt aan een periode van onzekerheid en onveiligheid. De politie sluit niet uit dat er nog een verdachte uit het onderzoek naar voren komt. Het tweetal wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.