nieuws

14 mrt 2002, 00:12

Niet eerder in Nederland aangetoond virus actief in Veendam

In Veendam is een type virus aangetroffen in een verpleeg- en verzorgingshuis dat nog niet eerder in Nederland werd opgespoord. Dat heeft de GGD zojuist bekend gemaakt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In het verpleeg- en verzorgingshuis Meander in Veendam deze zich in december maagdarmklachten voor, zowel in het verpleeg- als in het verzorgingshuis. In totaal raakten toen zo’n 180 personen besmet, waaronder bewoners en personeel. Onderzoek naar de oorzaak van de ziekte heeft nu uitgewezen dat het ging om het Norwalk Like Virus. Dat is op zichzelf een zeer bekend virus in Nederland, dat beslist niet erg gevaarlijk is. Over het algemeen herstellen de patiënten meestal na 48 uur.
Maar in het verzorgingshuis in Veendam ging het wel om een bijzondere variant van het Norwalk Like Virus die nog niet eerder in Nederland werd aangetoond. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in Bilthoven vastgesteld.
Een woordvoerder van de GGD Groningen laat weten niet verontrust te zijn over het feit dat er een nieuwe variant van het Norwalk Like Virus is aangetroffen. Hij is wel blij dat de oorzaak van de ziekte in december in het tehuis in Veendam nu bekend is. ‘We zijn in ingenomen met het feit dat we de oorzaak van de epidemie in Veendam hebben kunnen achterhalen. Want het betreft een virus dat zich via druppeltjes in de lucht verspreidt. Ook met de meest hygiënische maatregelen kun je besmettingen niet voorkomen. Dat betekent dus dat het tehuis zelf geen blaam treft. Het feit dat er twee verschillende varianten van het virus zijn gevonden betekent dat de besmetting niet via het personeel van het verzorgingshuis kan zijn veroorzaakt’, aldus de woordvoerder.