nieuws

06 dec 2001, 00:12

Niet-drinkers beloond met etentje

In het Groningse Stadskanaal kan alcoholvrij-rijden beloond worden met een etentje. De actie is een initiatief van het Tegen Alcomobilisme Project (TAP), een samenwerkingsverband van ministerie van Verkeer en Waterstaat, Koninklijk Horeca Nederland, het KNV Taxi en de sportsector in Groningen, Friesland en Drenthe. TAP heeft als doel het alcoholgebruik in het verkeer terug te dringen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Bij alcoholcontroles in Stadskanaal worden automobilisten die niet of weinig gedronken hebben, beloond met een bon waarmee ze kans maken op een diner voor twee personen. De gelukkigen mogen tijdens het gewonnen diner wél genieten van een wijntje: na afloop staat er namelijk een taxi klaar om de winnaars naar huis te brengen.
Met het beloningssysteem wil TAP de automobilisten op een positieve manier benaderen. “Belangrijk is dat er niet alleen maar gestraft wordt door bekeuringen uit te delen. Mensen die het goed doen, mogen ook wel eens beloond worden,”zo vindt Krijn Verwey, projectleider van TAP.
Hoewel de actie nog maar een paar weken loopt, is het een groot succes. Zo hebben inmiddels al honderden aangehouden weggebruikers de bon teruggestuurd. “En gezien het succes van de actie in Stadskanaal hebben ook Groningen en Emmen besloten presentjes weg te geven aan automobilisten die alcoholvrij rijden,” aldus de projectleider.
Naast het weggeven van bonnen organiseert TAP ook ‘roadshows’ in verschillende Groningse disco’s. “Tijdens deze licht- en muziekshows worden jongeren in de discotheken op een speelse manier gewezen op de gevaren van alcohol in het verkeer,” licht Verwey toe. Na afloop van een avond dansen kunnen bezoekers die met de auto zijn, gebruik maken van de TAP-taxi. Eén chauffeur rijdt de bezoeker dan naar huis, terwijl een ander de auto netjes voor de deur parkeert.