nieuws

10 sep 2009, 09:09

Neuroloog eist verwijdering naam van zwarte lijst

Neuroloog Jan Kuks van het Universitair Medisch Centrum Groningen heeft woensdag in een kort geding voor de rechtbank in Groningen geëist dat zijn naam wordt verwijderd van de zwarte lijst van artsen die SIN-NL online publiceert. De belangenvereniging van slachtoffers van medische missers noteert verschillende artsen met naam en foto in een online zwarte lijst, omdat zij zich schuldig zouden maken ,,aan mishandeling van de zieke medemensen''. Volgens de arts zijn de beschuldigingen aan zijn adres onjuist en onrechtmatig.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De neuroloog wordt op zijn beurt aangeklaagd door SIN-NL-voorzitter Sophie Hankes. Zij meent dat Kuks zijn beroepsgeheim heeft geschonden door in een ingezonden brief in het vakblad Medisch Contact naar haar te verwijzen. "In de brief wordt de indruk gewekt dat ik simuleer invalide te zijn. Mij is een stigma opgelegd, waardoor het voor mij nagenoeg onmogelijk wordt om in Nederland medische zorg te krijgen'', aldus Hankes.

De vrouw voelt zich door Kuks genegeerd, omdat hij haar enkele jaren geleden niet wilde behandelen en later weigerde te antwoorden op brieven die zij daarover naar hem stuurde. Volgens Hankes voldoet de neuroloog daarmee niet aan zijn zorgplicht en maakt hij zich schuldig aan het verzwijgen van medische fouten door collega-artsen. De arts ontkent de beschuldigingen.

De voorzieningenrechter doet op 25 september uitspraak.