nieuws

25 sep 2009, 14:02

Neuroloog blijft op online zwarte lijst

SIN-NL, de belangenvereniging voor slachtoffers van medische missers, hoeft neuroloog Jan Kuks van het Universitair Medisch Centrum Groningen niet van haar online zwarte lijst te halen. Dat heeft de rechtbank in Groningen vrijdag bepaald.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Kuks eiste begin september in een kort geding dat zijn naam en foto van de zwarte lijst zouden worden gehaald, die SIN-NL op haar website publiceert. Volgens de organisatie zou de arts zich schuldig maken aan "het verzwijgen van medische fouten''. Hoewel de neuroloog nog nooit door een tuchtrechtelijk college is veroordeeld, mag SIN-NL volgens de voorzieningenrechter de publiciteit zoeken door artsen "openlijk op hun verantwoordelijkheid aan te spreken en te beschuldigen'' als de organisatie meent dat zij hun verantwoordelijkheden niet nakomen.

De voorzieningenrechter oordeelde verder dat een hoge functie met zich mee kan brengen dat er in het openbaar kritiek op het uitvoeren van die functie wordt geuit. Kuks moet tegen die kritiek bestand zijn, aldus de rechtbank. Op de online zwarte lijst worden naast artsen ook politici en publieke figuren uit de gezondheidszorg genoemd.

De neuroloog werd in het kort geding op zijn beurt aangeklaagd door SIN-NL-voorzitter Sophie Hankes. Zij meent dat Kuks zijn beroepsgeheim heeft geschonden door in een ingezonden brief in het vakblad Medisch Contact naar haar te verwijzen. Volgens de rechtbank is daarvan echter geen sprake.