nieuws

16 jun 2008, 12:12

Negen brandstichtingen op conto verdachte ’t Zandt

De vermeende pyromaan van het Groningse dorp 't Zandt, de 20-jarige Johnny B., wordt verdacht van negen brandstichtingen. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) maandag bekendgemaakt. Volgens de officier van justitie zijn er voldoende aanwijzingen om zijn betrokkenheid bij de branden te bewijzen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het OM verdenkt B. ervan de inwoners van 't Zandt in de laatste maanden van vorig jaar te hebben geteisterd met brandstichtingen. Ook vond de politie illegaal vuurwerk in zijn kamer. Eind december hield de politie hem in Groningen aan. In totaal zijn er negentien branden gesticht en bleef het één keer bij een poging tot brandstichting.

De anonieme poederbrieven, die de afgelopen maanden naar inwoners van ’t Zandt, RTV Noord en Dagblad van het Noorden werden gestuurd, worden op verzoek van de verdediging aan het strafdossier toegevoegd. Volgens de advocaten bevatten de brieven, die justitie oproepen B. vrij te laten, informatie die hun cliënt kan ontlasten.

De advocaten riepen de rechtbank tijdens de pro forma zitting op de voorlopige hechtenis van B. te schorsen. De rechter oordeelde echter dat de bezwaren tegen de man voldoende zwaarwegend zijn om hem langer vast te houden. De zaak is voor drie maanden aangehouden, in die tijd zal de verdachte door een psychiater worden onderzocht.

De zaak wordt waarschijnlijk in september inhoudelijk behandeld.