nieuws

06 nov 2000, 00:12

Nederlandse rijtjeshuizen van Groningen naar Polen

SCHEEMDA - In de Poolse stad Mikolow verrijzen binnenkort 78 rijtjeshuizen en twee-onder-een-kapwoningen van Noord-Nederlandse hand. De Stichting Dagin (Dutch Agricultural Network) waarin commerciële en idealistische bouwspecialisten zijn verenigd, tekent deze week voor een pilot-project om Poolse gezinnen van een woning naar Nederlands model te voorzien.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dagin, waarin naast Groninger aannemersbedrijven en architecten ook de Hanzehogeschool van Groningen en de Leeuwarder Thorbecke Academie zijn vertegenwoordigd, probeert al tien jaar om internationale bouwprojecten van de grond te krijgen. Woordvoerder L. Hardenberg: ,,Het voormalig Oostblok zit te springen om Nederlandse woningen. Ook met Hongaarse gemeenten voeren we overleg over eventuele bouwprojecten.''
De Noord-Nederlanders leveren volgens Hardenberg een totaalpakket aan Poolse woningzoekenden. Voor hypotheken is een contract met de Poolse Stanski-bank afgesloten, en in Dagin zitten ook ingenieursbureaus om te zorgen voor bijvoorbeeld riolering en stroomtoevoer.
Dagin verwacht voor het project financiering te krijgen van de Europese Unie. Het ministerie van Volkshuisvesting heeft al steun toegezegd. De huizen in Mikolow gaan ongeveer twee ton kosten. De bouw gaat waarschijnlijk begin 2001 van start.