nieuws

31 jan 2003, 00:12

Nederlandse Bachvereniging met prachtig programma in Oosterpoort

Tijdens dit eerste concert in Groningen van het nieuwe jaar richt De Nederlandse Bachvereniging de aandacht op het Engeland van de 18e eeuw. Londen was de ontmoetingsplaats voor drie bijzondere jonge componisten: Johann Christian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart en Thomas Linley.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Zij leerden elkaar kennen, werden vrienden en ondergingen elkaars invloed bij het componeren. Werken van deze drie componisten worden uitgevoerd In het programma Mozart en de Engelse Bach. Met trots presenteert de Bachvereniging topmusici als Elizabeth Wallfisch, die als concertmeester het orkest dirigeert, Marten Root (traverso), Masumi Nagasawa (harp) en natuurlijk het eigen Orkest van De Nederlandse Bachvereniging.
Johann Christian Bach (1735-1782) was de jongste zoon van Johann Sebastian en volgens overlevering ook zijn lieveling. Johann Christian woonde en werkte geruime tijd in Londen – vandaar zijn bijnaam de ‘Engelse Bach’ –, waar hij in 1764 de toen achtjarige Mozart ontmoette. Hij werd sterk gefascineerd door diens muzikale genialiteit. Samen gaven ze een aantal concerten in Londen; zij werden vrienden en Johann Christian wierp zich op als de muzikale mentor van de jonge Mozart. De Nederlandse Bachvereniging brengt An Overture in 8 parts in D gr.t. (ouverture ‘La Giulia’) ten gehore, voor het eerst uitgegeven in Londen in 1766.