nieuws

03 mrt 2003, 00:12

Nederlander doet recordaantal waarnemingen veranderlijke sterren

De Nederlandse amateurastronoom Georg Comello heeft in het afgelopen jaar een recordaantal waarnemingen gedaan aan zogeheten veranderlijke sterren. Dat zijn sterren die in helderheid veranderen. Hij deed 17.544 metingen vanuit zijn tuin in Roden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het is belangrijk dat amateurs dit soort werk doen, omdat beroepsastronomen er meestal niet aan toekomen, meldt de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Met niet-veranderlijke sterren als vergelijkingsmateriaal maakt de waarnemer een schatting van de helderheid. Wanneer hij meerdere waarnemingen doet in een periode van een jaar of langer is de verandering vast te stellen. Comello doet soms zo’n veertig waarnemingen per uur. De verandering in helderheid van een ster geeft inzicht in allerlei processen in het binnenste ervan.
De top-vijf van waarnemers wordt vastgesteld door the American Association of Variable Star Observers (AAVSO). Deze instantie ontving 405.668 waarnemingen van 775 waarnemers uit de hele wereld. Shawn Dvorak (VS) kwam tot 9.927 waarnemingen, Rod Stubbings (Australië) deed er 10.381, Mike Simonsen (VS) kwam tot 10.844 en Gerry Samolyk (VS) tot 13.033.
Comello is in het dagelijks leven wetenschappelijk bibliothecaris van het Kapteyn Instituut voor sterrenkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Hij is erelid van de Koninklijke Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde KNVWS. Bovendien is er een asteroïde, een miniplaneetje, naar hem vernoemd.