nieuws

31 jan 2002, 00:12

Nauwelijks animo voor Ruslandkunde na verdwijnen ‘Gorbatsjov-effect’

Het positieve effect van de perestrojka en de glasnost op de belangstelling van Nederlandse studenten voor Ruslandkunde is volledig verdwenen. Er is nauwelijks meer animo voor Oost-Europese studierichtingen dan vòòr 1990. Dit bevestigt de sectie Ruslandkunde van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG).

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

,,De val van de muur was tien jaar geleden het gesprek van de dag’’, herinnert dr. H. van Koningsbrugge zich nog. ,,Het positieve imago die het Gorbatsjov-effect aan het land gaf maakten de opleidingen gewilder dan ooit tevoren. Tegenwoordig weten de studenten amper nog wat de muur was.’’ In plaats van de bijna honderd studenten die zich in 1991 aanmeldde, staat de teller nu weer op twintig.
Ook prof. J. Klein van de Rijksuniversiteit Leiden (RuL) noemt het aantal studenten ,,nauwelijks bevredigend’’. ,,Het afgelopen jaar is het aantal in elk geval niet afgenomen’’, verzucht hij. Deze tendens is overigens ook merkbaar bij vakken als Duits of Frans. ,,De hegemonie van het Engels heeft het afgelopen decennium een enorme vaart genomen’’, denkt Klein. ,,Zelfs Duitsers praten tegenwoordig zonder problemen Engels. Studenten zien er het nu niet meer van in om zich op een andere taal te storten.’’