nieuws

11 mrt 2008, 09:09

Namen slachtoffers Gronings HIV-zaak toch openbaar via kadaster

Namen van slachtoffers van een ‘Groningse hiv-zaak’ zijn toch in de openbaarheid terecht gekomen door toedoen van hun advocaat. Deze heeft namens hen beslag laten leggen op de bezittingen van de verdachten die hen moedwillig hebben besmet met het HIV-virus. ‘Voor deze procedure was het onvermijdelijk dat namen van enkele verdachten in het openbaar toegankelijke kadaster worden vermeld. Maar het gaat slechts om een vijftal van de veertien slachtoffers en het was noodzakelijk om beslag te kunnen leggen’, aldus dinsdagmorgen hun advocaat mr. Fred Kappelhof.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Tijdens de Groningse HIV-zaak kregen homo’s tijdens seksfeesten met hiv-besmet bloed via de anus toegediend. De Groningse politie heeft tijdens het onderzoek naar de daders steeds geprobeerd de namen van de slachtoffers buiten de publiciteit te houden, Maar nu zijn namen van enkele van de slachtoffers toch in de openbaarheid gekomen en kunnen bekeken worden via het on-line handelsregister.

‘Het is inderdaad zo dat wij vijf of zes namen van de slachtoffers prijs hebben moeten geven. Maar dat was onvermijdelijk omdat wij beslag wilden leggen op het vermogen van de daders. In dergelijke juridische procedures is de identiteit van de aanvragers nu eenmaal noodzakelijk’, zegt mr. Kappelhof. Volgens hem is steeds het beleid geweest om de slachtoffers buiten de publiciteit te houden, maar niet om ten koste van alles hun identiteit te verbergen. ‘Er is dan ook geen sprake van een blunder van ons als advocaten. Doel van de actie was het veilig stellen van het vermogen van de verdachten, en dat is nu gelukt. Ik denk bovendien niet dat het kadaster plat gebeld zal worden door mensen die de namen van de slachtoffers wensen in te zien’, aldus de Groningse advocaat.