nieuws

25 feb 2003, 00:12

NAM speurt na dertig jaar weer in Groninger bodem

Aardgas- en olieboer NAM gaat weer onderzoek doen in de bodem van de provincie Groningen waar het bedrijf dertig jaar geleden ook al actief was.Ooit leverden onderzoeksactiviteiten in de bodem van deze provincie de grootste Nederlandse schat aller tijden op, namelijk de enorme aardgasgasbel bij Slochteren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Maar de Nederlandse Aardolie Maatschappij is deze keer niet op zoek naar gas of olie maar gaat onderzoeken of er veranderingen zijn opgetreden in de aardlagen, de afgelopen dertig jaar. ‘We hebben een methode ontwikkeld voor seismisch onderzoek.. Om te kijken of deze methode geschikt is gaan we de Groningse bodem opnieuw bekijken. Die hebben we dertig jaar geleden, kennen we heel goed en is dus zeer geschikt om de nieuwe onderzoeksmethode te testen’, zegt woordvoerder Reinier Treur.
Hij acht het uitgesloten dat er tijdens het onderzoek in Groningen nog eens een onverwachte aardgas-bel wordt ontdekt. ‘Nee, een tweede gasbel zo groot als ‘Slochteren’ zul je in Nederland nooit meer vinden, dat is absoluut zeker. Maar we gaan wel verder met onderzoek van de Nederlandse bodem. En het is ook zeker dat er nog we in Nederland nog wel weer kleinere velden zullen vinden’, zegt Treur.
Van de gasvoorraad onder Slochteren is nu nog 1050 miljard kubieke meter aardgas over. Wanneer daar jaarlijks 50 miljard kuub aan onttrokken blijft worden, kan Nederland daar nog ruim twintig jaar mee vooruit. Dat betekent toch dat het voor de Nederlandse economie van steeds dringender wordt dat er nieuwe, kleinere velden worden ontdekt. ‘Daarom ook blijven we werken aan het perfectioneren van het seismisch onderzoek’, aldus Treur.