nieuws

29 nov 2013, 10:10

NAM komt met nieuw winningsplan

Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) komt 1 december met een nieuw winningsplan voor Groningen-veld. Het plan wordt door minister Kamp van Economische Zaken meegenomen in zijn besluit over de gaswinning in Groningen dat hij in januari zal nemen, zo meldde de NAM vrijdag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In het winningsplan moet staan hoeveel gas de NAM denkt te gaan winnen en welke maatregelen worden genomen om de kans op meer en zwaardere aardbevingen te voorkomen. Een woordvoerder van de NAM wil niet ingaan op de concrete inhoud van het plan. Het plan wordt volgens hem pas openbaar gemaakt als minister Kamp in januari een besluit heeft genomen over de toekomst van de gaswinning in Groningen. Hij doet dat onder andere op basis van dit plan en de elf onderzoeken die het ministerie heeft laten uitvoeren.


In het vorige plan, uit 2007, wordt nog rekening gehouden met de mogelijkheid van aardbevingen met een kracht van maximaal 3.9 op de schaal van Richter. Nadat in januari duidelijk werd dat bevingen met een kracht van 5 op de schaal van Richter niet uitgesloten kunnen worden, moest de NAM met een nieuw winningsplan komen.


De NAM verwacht dat dit jaar een recordhoeveelheid gas uit het Groningen-veld te halen. Alleen in de jaren zeventig werd er meer gas gewonnen. De verwachting is dat er over heel 2013 meer dan 50 miljard kuub gas wordt gewonnen; vorig jaar ging het om 48 miljard kuub.