nieuws

08 okt 2013, 11:11

NAM gaat nieuwe meetapparatuur plaatsen in gasveld

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaat een zogeheten geofoon plaatsen in een gasveld bij Westeremden. Een geofoon is een meetapparaat dat door middel van geluidsgolven bewegingen in de aarde beter in kaart brengt dan de huidige meetapparatuur. Met de geofoons, waarvan de diepste op drie kilometer diepte wordt geplaatst, wil de NAM de aardbevingen in het gebied monitoren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De NAM gaat in totaal elf geofoons plaatsen in een boorgat bij het gasveld. De apparaten hangen boven elkaar met een afstand van dertig meter. Volgens een woordvoerder kan de NAM gaat het bestaande meetnetwerk van het KNMI niet dieper dan tweehonderd meter. ,,We willen graag meer accurate gegevens dan we nu hebben’’, aldus de woordvoerder. ,,Daarmee kunnen we aardbevingen in de toekomst beter voorspellen. De hoop is dat we ze misschien zelfs kunnen voorkomen.’’

In totaal worden er op vier verschillende locaties metingen verricht door de NAM. Volgende week worden er nieuwe geofoons bij een gasveld bij Zeerijp geplaatst. De andere twee locaties zijn nog niet bekend.