nieuws

25 okt 2007, 14:02

NAM en GTI veroordeeld voor dodelijk ongeval

De rechtbank in Groningen heeft donderdag de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en aannemersbedrijf GTI beide veroordeeld tot een boete van 45.000 euro. Volgens de rechter zijn de bedrijven verantwoordelijk voor het dodelijke ongeval op 31 mei 2005, waarbij een opslagtank op het terrein van de NAM in Warffum ontplofte.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Door de explosie kwamen twee medewerkers om het leven en raakte een derde gewond. Tijdens laswerkzaamheden aan de opslagtank, waarin een licht ontvlambaar mengsel zat van water, aardgascondensaat en zuurstof, ontplofte de tank. Daarop brak brand uit. De drie werknemers waren in opdracht van GTI bezig met werkzaamheden aan de tank op het terrein van de NAM.

Het Openbaar Ministerie eiste begin oktober een boete van 150.000 euro tegen de NAM. Tegen aannemersbedrijf GTI werd een geldboete van 100.000 euro geëist. Hoewel de rechtbank de eis te laag vindt, kregen de bedrijven toch een lagere geldboete opgelegd. ,,De Officier van Justitie eiste een boete uit een lagere categorie en vermenigvuldigde dat bedrag met het aantal slachtoffers. Die rekensom had hij niet mogen maken. De rechter veroordeeld de bedrijven nu tot een boete uit een hogere categorie, maar daarvan is het maximale bedrag 45.000 euro’’, verklaart de persrechter de uitspraak.

Volgens de rechter dragen beide bedrijven evenveel verantwoordelijkheid voor het ongeval. ,,De bedrijven hebben taken onvoldoende uitgevoerd, hebben hun verantwoordelijkheden niet genomen en hebben onvoldoende met betrokken partijen gecommuniceerd. Het ongeval heeft voor de slachtoffers grote gevolgen gehad, daaraan kan geen enkele straf recht doen’’, oordeelde hij.

De NAM concludeerde zelf na een onderzoek in 2005 dat de slachtoffers door miscommunicatie niet op de hoogte waren van de aanwezigheid van de condensaatdampen. ,,Ze dachten dat ze veilig konden lassen. Andere medewerkers op het terrein wisten weliswaar van het condensaat, maar niet van het lassen'', aldus de onderzoekers destijds.

Lees de uitspraak