nieuws

05 sep 2012, 23:11

NAM biedt excuses aan en wil betere schaderegeling Groningers

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft excuses aangeboden aan inwoners van Groningen die last hebben gehad van recente aardbevingen. De NAM heeft sinds de laatste aardschok 1400 meldingen gekregen van schade, aanzienlijk meer dan de 1100 meldingen van schade in de tien jaar daaraan voorafgaande.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘Ik ben stil van wat ik vanavond van u te horen heb gekregen. Wij zullen zorgen dat er een goede schadeafhandeling komt en wij zullen ons beleid daarop aanpassen. Ik vind het ontzettend jammer dat we dat beleid nu pas aanpassen, en daarvoor bied ik excuses aan’. Dat zei NAM-directielid Hans Jansen woensdagavond in Middelstum.


Hij sprak tijdens een zeer druk bezochte bijeenkomst van de Groninger Bodem Beweging. Dat is een organisatie van inwoners van Groningen die zich zorgen maakt over de gevolgen van de aardbevingen in Groningen. De laatste aardbeving van 16 augustus was aanleiding voor het organiseren van de bijeenkomst.


Tijdens de bijeenkomst lieten veel bezoekers weten zich nu grote zorgen te maken over de aardbevingen. ‘Mijn vrouw en dochter zijn nu bang. Ze hebben een tas klaar staan in de gang zodat we meteen kunnen vertrekken. Ik wil graag m’n huis verkopen. Maar wie wil dat nu kopen?’, aldus een van de bezorgde bezoekers.


Ook was wantrouwen ten aanzien van de metingen van het KNMI dat heeft vastgesteld dat de schok van 16 augustus een kracht had van 3,4 op de schaal van Richter. ‘Dat moet veel sterker zijn geweest. Bovendien heeft de NAM in het verleden gezegd dat schokken in Groningen nooit groter zouden worden dan 3.0’.


Volgens het PvdA Statenlid Ingrid Mortiers moet onderzocht worden of de bevingen in Groningen nu in kracht toenemen, omdat de velden langzamerhand leger raken. ‘We moeten dan kijken naar de vraag wanneer het tijd wordt om de gaskraan in Groningen dicht te draaien’, zo betoogde ze.