nieuws

04 okt 2011, 09:09

Nacht van de Geschiedenis in Groninger Forum met Maarten van Rossem

Na het succes van vorig jaar presenteren het Groninger Forum en studievereniging Ubbo Emmius dit jaar wederom de Groninger Nacht van de Geschiedenis. De Nacht, donderdag 13 oktober vanaf 20.00 uur in ForumImages, wordt geopend door Maarten van Rossem.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Hij legt uit waarom het een zegen is dat er geen Nationaal Historisch Museum komt. In een tafelgesprek met onder anderen Valentijn Byvanck (NHM) en Pieter-Matthijs Gijsbers van het Openluchtmuseum te Arnhem bespreken ze hoe het nu verder moet met onze nationale geschiedenis nu er geen NHM komt.

Thomas van der Dunk leert ons alles over beroemd zijn en hoe je in de volgende editie van de Nederlandse historische canon kunt komen, er is aandacht voor zestig jaar politieke interviews op de Nederlandse televisie en in de kleine uurtjes geeft Jan Jaap van der Wal een geheel eigen visie op onze eigentijdse geschiedenis.

Groningse historici vertellen over hun favoriete historische romance of amourette. Aan bod komen onder anderen de Ceau┼čescu’s, Monica Lewinsky en Cleopatra & Julius Ceasar. Er zijn fraaie prijzen te winnen met de jaartallenbingo en het vernieuwde Verhaal van Groningen laat van zich horen.

We dalen ook weer af in de kelder voor een kijkje in de krochten van de geschiedenis: Hieke Jippes, Sylvain Ephimenco en Marco Silvani bespreken seksuele escapades en liefdesaffaires die het daglicht niet verdragen: van bunga bunga via kerb crawling tot DSK.

Donderdag 13 oktober, 20.00 – 01.00 uur
ForumImages, Hereplein 73, Groningen