nieuws

07 feb 2008, 21:09

Musea in Groningen, van Zoutkamp tot Ter Apel, trekken 750.000 bezoekers

De Groningse musea hebben een goed jaar achter de rug. Een kleine 750.000 mensen bezochten een museale instelling of namen deel aan een door een museum georganiseerd evenement.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De wintertentoonstelling Akseli Gallen-Kallela (1865-1931). De magie van Finland heeft het Groninger Museum bepaald geen windeieren gelegd. ‘Je hebt een blockbuster als dit nodig’ zegt woordvoerster Josee Selbach van het museum.’De tentoonstelling ligt in de lijn van wat het Groninger Museum doet met Russische schilders. Wij mikken daarbij vooral op traditioneel publiek dat enthousiast is over Russische schilderkunst uit de 19e eeuw. Ook de Finse schilder Gallen-Kallela past hierin’.

Het Visserijmuseum in Zoutkamp heeft in 2007 veel geïnvesteerd in marketing. ‘Onze naamsbekendheid is daardoor gegroeid’ weet pr-medewerker Sjoerd Moes. Dat het toerisme in het Lauwersmeergebied toeneemt pakt ook voor het museum gunstig uit. Bezoekers uit het hele land en ook uit het buitenland weten het museum in het voormalige vissersdorp te vinden.
Een van de opvallendste groeiers is het Kapiteinshuis Pekela dat zijn bezoekers met 50% zag toenemen. Conservator Westers kan deze toename wel verklaren. Deze enige in originele staat bewaard gebleven kapiteinswoning in de Groninger Veenkoloniën is met het beschikbaar komen van het voorhuis en de verbouwing in 2006 nu in zijn volle glorie te bewonderen. ‘Dat het hele huis nu museum is slaat bij de bevolking aan. Het museum straalt iets huiselijks uit. Zo is bijvoorbeeld de bedstee opgemaakt en dat zorgt voor nostalgische gevoelens bij veel bezoekers. Je krijgt de prachtigste verhalen. De herkenning is groot’.

Het prachtige kloostercomplex in Ter Apel kon in 2007 ook meer bezoekers noteren. Dat komt ondermeer doordat het klooster voor het eerst meedoet aan de Museumkaart. ‘Dat heeft ons 2.500 bezoekers meer opgeleverd’ zegt directeur Hans Kroeze. Ook het evenement Middeleeuws Ter Apel, dat nauw verweven is met het klooster, verklaart de stijging.

Voor de Menkemaborg in Uithuizen was 2007 een bijzonder jaar. Niet alleen was de borg 80 jaar museum ook won het de BankGiro Loterij Museumprijs. Om dat te vieren organiseerde de borg een keur aan activiteiten op 3 en 4 november en hadden de bezoekers bovendien gratis entree.

‘De wisseltentoonstellingen hebben goed gelopen’ zegt Petra Maters, directeur van het Veenkoloniaal Museum in Veendam. ‘Zo hebben wij veel bezoekers gehad op onze Quiltententoonstelling. En ook de expositie over Riga is zeer goed bezocht’. Het museum zet geregeld de oudste nog originele spitse praam in de provincie Groningen ‘De Familietrouw’ in voor diverse evenementen zoals Groninger Welvaart. En ook dat heeft het museum veel bezoekers opgeleverd.

De Groningse musea kunnen terugkijken op een goed museumjaar. Ook 2008 belooft een goed jaar te worden: diverse musea bereiden speciale tentoonstellingen en activiteiten voor in het kader van het themajaar Jaar van het Religieus Erfgoed. Het Groninger Museum lijkt met de megatentoonstellingen ‘Russische sprookjes’ en ‘Go-China’ twee hits van formaat in huis te hebben.