nieuws

19 dec 2002, 00:12

Muizeninvasie veroorzaakt voor ton schade aan Gronings huis

Een invasie van duizenden muizen heeft voor meer dan honderdduizend euro schade aangericht aan een huis in de Groningse gemeente Bellingwedde. De eigenaar van het pand stelt dat de muizen uit een acaciabos komen dat drie jaar geleden op een stuk grond naast zijn huis is geplant.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dit heeft wethouder M. Wachtmeester van Bellingwedde woensdag bevestigd. Het bos is zo dicht begroeid dat roofvogels niet door het bladerendek heen kunnen vliegen en de muizen zich dus ongestoord kunnen vermenigvuldigen. Omdat de woning op een verhoging ligt, vluchten de muizen bij nat weer het huis in en knagen aan alles wat ze voor hun tanden krijgen: van meubilair tot beschottingen, van kozijnen tot plafonds.
De gemeente voert op dit moment overleg met de bewoner en de eigenaar van het acaciabos, het bedrijf Groen Invest. Het is een zogenaamd productiebos: investeerders beleggen hun geld in de jonge aanplant die over twintig jaar als hardhout verkocht wordt.
Volgens wethouder Wachtmeester zou een goede optie zijn een sloot aan te leggen tussen het bos en het huis. De vraag is in dit geval echter zijn wie de kosten voor zijn rekening neemt. Groen Invest neemt geen enkele aansprakelijkheid. De rechter gaf het bedrijf hier onlangs in een kort geding gelijk in. Niet bekend is of de eigenaar van het huis in hoger beroep gaat.