nieuws

22 feb 2011, 08:08

Mozart Requiem en Krönungsmesse vrijdagavond in Martinikerk Groningen op authentieke wijze

Vrijdag 25 februari aanvang 20.00 uur in de Martinikerk te Groningen voert The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands o.l.v. Pieter Jan Leusink het Mozart’s Requiem uit. Naast deze beroemdste compositie wordt ook de Krönungsmesse uitgevoerd. The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands wordt in de Nederlandse pers geroemd als de absolute wereldtop. Sinds vele jaren treedt het bekende gezelschap op in de Martinikerk en brengt op veler verzoek voor de 5de maal deze prachtige composities van W.A. Mozart.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

The Bach Choir bestaat uit professionele zangers en zangeressen, die onverminderd hun sporen hebben verdiend op de Nederlandse en internationale concert podia. The Bach Orchestra vertolkt op authentieke instrumenten uit Mozart’s tijd. Zo zal er geen moderne Klarinet spelen maar de klassieke Bassethoorn. Het concert wordt geopend met de beroemde Sinfonie in G waardoor het Bach Orchestra volledig tot zijn recht komt. De Mis in C Majeur (KV 317), bekend als de Krönungsmesse, ontstond in 1779 in Salzburg en werd uitgevoerd bij het paasfeest op 3 en 4 april in dat jaar. Het werk is naast zijn bekende koordelen geliefd door het prachtige Agnus Dei voor solo sopraan.

Na de pauze wordt het indrukwekkende Requiem uitgevoerd. Bij deze tournee van Mozart beroemdste compositie door Nederland heeft Pieter Jan Leusink met zorg zijn solisten gekozen: Met in het bijzonder de bekende Engelse sopraan Rachel Nicholls; met haar uitmuntende zangtechniek en heldere vibratoloze stem zal ze het publiek raken tijdens de soli voor sopraan.

De countertenor Sytse Buwalda geeft met zijn fluwelen stem en uitstekende techniek een onmisbare klank aan de uitvoeringen. Het geheel zal uitmonden in een hoogst intrigerende vertolking, niet in de laatste plaats vanwege de grote verzameling aan muzikale talenten. Meer informatie over de plaatsen en data kunt u vinden op www.pieterjanleusink.nl.