Nieuws

Morten Nordstrand brengt FC Groningen eerste zege

Leestijd: 4 minuten

Het was bovendien de eerste overwinning voor Ron Jans als trainer in Heerenveen. Hij was tot nu toe alleen maar met nederlagen teruggegaan naar de Martinistad. De laatste acht bezoeken aan Friesland leverden zo wie zo louter verliespartijen op en aan die reeks werd zaterdagavond ook een einde gemaakt. In vijftien ontmoetingen op het hoogste niveau had FC Groningen welgeteld één keer gewonnen. Op 1 juni 1997 won Groningen met 3-1 via onder meer twee treffers van de Braziliaan Magno. Al deze feiten bij elkaar opgeteld kan gesproken worden van een bijna historische overwinning met dank aan Morten Nordstrand. Bij zijn twee vorige werkgevers FC Nordsjaeland en FC Kopenhagen scoorde hij ook in zijn debuutwedstrijd en bij de FC lukte hem dat dus voor de derde keer.

Goaltjesdief

De spits was door Jans al bestempeld als een goaltjesdief  en dat bleek zaterdag ook te kloppen. De Deen was de hele wedstrijd redelijk onzichtbaar, maar in de 61e minuut was hij er bij de eerste paal als de kippen bij om goed voorbereidend werk van Lovre af te ronden; 0-1. Nordstrand rende onmiddellijk richting het vak met FC Groningen-supporters, nadat hij met een simpele voetbeweging doel had getroffen. Het was ook de enige kans voor de groenwitten in 90 minuten voetbal. Daar leek het in de beginfase echter niet op. Groningen begon goed aan de wedstrijd en greep het initiatief. Het verwachte beginoffensief van Heerenveen kwam er niet doordat de gasten veel drang naar voren hadden.

Lovre

Eén van de spelers die dat goed afging was Thomas Enevoldsen. Jans was onder de indruk geraakt van de prestaties van de Deen op de training, dat hij niet om hem heen kon in de basis. Dit ging ten koste van Lovre, die voor het eerst sinds lange tijd niet in de basis stond. De laatste keer dat de Serviër dat in een competitiewedstrijd overkwam was op 18 maart 2007 in de thuiswedstrijd tegen FC Twente. Lovre kwam in de 56e minuut in het veld voor de tegenvallende Mike Zonneveld en had een belangrijk aandeel in de winnende treffer. In de beginfase kon Groningen profiteren van een mannetje meer op het middenveld. Toen verdediger Gerry Koning zich daar ook kwam melden, pakte de thuisploeg meer en meer het initiatief. Nordstrand had in de negende minuut het overwicht al kunnen bekronen, maar een voorzet van Sepp de Roover ging net aan zijn voet voorbij.

Heerenveen

De betere kansen kreeg Heerenveen. Zo schoot Hernan Losada in de achttiende minuut naast het doel van Luciano in redelijk kansrijke positie. Vijf minuten later lag Luciano in de weg bij een inzet van Roy Beerens en schoot dezelfde Beerens een aantal minuten later een zwabberbal over. Het bleef echter bij een 0-0 ruststand. Na de pauze aanvankelijk hetzelfde beeld. Groningen had moeite met de opbouw en leed snel balverlies. Veel te snel werden Nordstrand en de opnieuw tegenvallende Pedersen gezocht. Beiden legden het negen van de tien keer af tegen de boomlange en fysiek sterke verdedigers Michel Breuer en Michael Dingsdag. Gevolg was wel dat het de Friezen veel te makkelijk gemaakt werd, omdat Groningen de slag op het middenveld ook verloor.

Granqvist

Na de verrassende openingstreffer, de voorsprong was namelijk niet conform het wedstrijdverloop, drong de thuisploeg nog meer aan. De beste kans was voor Gerald Sibon in de 66e minuut. Hij stifte de bal over Luciano heen richting het doel, maar doordat er weinig vaart in zat, kon Andreas Granqvist nog redding brengen voor de doellijn. Vervolgens wisselde Heerenveen-trainer Jan de Jonge erg aanvallend door Michal Papadopulos en aanwinst Oussama Asaïdi in te brengen een kleine twintig minuten voor tijd. Op de één of andere manier kwam dit het spel van Heerenveen niet ten goede, het werd onrustiger. Dat speelde Groningen in de kaart en in de slotfase dreigde meer de counter van de FC dan de aanvalsdrang van de thuisploeg. Zo had het vijf minuten voor tijd 0-2 kunnen worden als Lovre in een countersituatie meer oog had gehad voor zijn medespelers. De invaller zag bijvoorbeeld de meegelopen Enevoldsen over het hoofd anders had misschien ook de middenvelder kunnen juichen.

Niet verdiend..maar

In de slotminuut werd Dingsdag nog met een tweede gele kaart naar de kant verwezen door scheidsrechter Kuipers. Na een eerdere overtreding op Enevoldsen schopte de verdediger Lovre opzichtig in het gezicht, waarmee een tweede gele kaart op zijn plaats was. Na vier minuten extra tijd blies Kuipers af en was de eerste competitiezege voor FC Groningen een feit.

Verdiend was het zeker niet, maar de vreugde en blijdschap was er niet minder om. Zeker niet bij Fredrik Stenman, de linksback had winnen in Heerenveen tot belangrijkste sportieve doelstelling verheven dit seizoen en heeft dit due gerealiseerd. De Trots van het Noorden moet er nu voor zorgen om de zege komende vrijdag in Tilburg een vervolg te geven tegen Willem II. Pas dan wordt de weg naar boven weer echt ingezet.