nieuws

09 nov 2010, 17:05

Moordenaar Lijsterbeslaan krijgt zwaardere straf in hoger beroep

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft dinsdag een celstraf van 21 jaar opgelegd aan de 51-jarige Gerard van D. De man vuurde in juli 2008 van dichtbij op het hoofd van zijn buurman, waarna die overleed. Bij de schietpartij aan de Lijsterbeslaan in Groningen raakte een tweede buurman gewond, nadat Van D. hem achterna had gezeten en in zijn borst en arm had geschoten. Van D. vuurde ook nog op een derde buurman, maar die werd niet geraakt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De rechtbank in Groningen veroordeelde Van D. vorig jaar tot een gevangenisstraf van achttien jaar. Daartegen ging zowel D. als het Openbaar Ministerie in beroep. In hoger beroep eiste de openbare aanklager 24 jaar.

Na de uitspraak van het hof heerste in de zaal grote opluchting. Een aantal nabestaanden van de overledene kon zijn tranen van vreugde niet bedwingen. Ze waren bang dat de straf in hoger beroep lager zou uitvallen.

De rechters hielden in de uitspraak rekening met de zwakke positie waarin D. zou hebben verkeerd ten tijden van het incident. Hij zou zich getergd hebben gevoeld door het gedrag van zijn buren en had geen baan. Het feit dat de verdachte het pistool makkelijk grijpbaar op zolder had liggen en dat hij ongeveer anderhalve minuut denktijd heeft gehad voor hij schoot, pleitte niet in zijn voordeel.