nieuws

04 jul 2000, 00:12

“Moordenaar De Ruijter De Wildt jaar te laat opgepakt

De moordenaar van Anne de Ruijter de Wildt had vorig jaar al opgepakt kunnen worden. Het Openbaar Ministerie verzette zich echter tegen een heronderzoek in de zaak waardoor vergelijkend DNA-onderzoek uitbleef. Dit zegt J. de Ruijter de Wildt van de Stichting Groningen Veilig.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Stichting vroeg de minister in november 1998 om een ‘second opinion’ toe te staan. Dit verzoek stuitte op hevig verzet van de hoofdofficier van Justitie in Groningen, Han Moraal. Hij had al een rechercheur en een officier kritisch naar de zaak laten kijken en zag geen nieuwe aanknopingspunten. De Stichting Groningen Veilig was het oneens met de bevindingen en pleitte voor een onafhankelijke ‘second opinion’. Eind vorig jaar werd onder druk van de Tweede Kamer een dergelijk onderzoek alsnog mogelijk gemaakt.
De Groningse politiekorps stelde daarop als eerste een ‘cold case squad’ in. Dit rechercheteam ging samen met misdaadverslaggever Peter R. de Vries aan de slag. Dankzij DNA-onderzoek kon de politie deze maand de moordenaar van Anne de Ruijter de Wildt aanhouden. De Stichting Groningen Veilig pleit voor een landelijke invoering van speciale rechercheteams die zich bezighouden met onopgeloste misdrijven.