nieuws

20 mrt 2009, 09:09

Beste architectuur van het Noorden 2009 staat in Paterswolde

De mooiste architectuur van het Noorden is dit jaar te vinden in Paterswolde, op een steenworp afstand van Groningen. Het een woonhuis annex kantoor ontworpen door Cor Kalfsbeek. Uit achtendertig kanshebbers is het uitgeroepen tot BNA Gebouw van het Jaar 2009 Regio Noord. De jury onder leiding van Fred Schoorl (Ymere) vindt de woonschuur een monument van vakmanschap en een voorbeeldproject pur sang van internationale allure. Uit het juryrapport: 'De jury heeft grote waardering voor het tot in alle hoeken doordachte ontwerp, de zuivere plattegrond, de prachtige sobere detaillering, het spel van intimiteit, openheid en geslotenheid, de eenvoud, het idealisme en de zoektocht naar het pure door eindeloos te reduceren.'

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De winnaar ontving uit handen van BNA-directeur Marie Hélène Cornips de speciale BNA Gebouw van het Jaar plaquette; een aluminium gevelbord ontworpen door Bruno Ninaber van Eyben met typografie van Reynoud Homan. De plaquette sluit aan bij de reeks die een aantal jaar geleden is geïnitieerd door het Nederlands Architectuurinstituut met de bedoeling gebouwen een afzender te geven.

De jury bestaande uit Fred Schoorl (voorzitter), Harry Abels, Moriko Kira, Peter Groot en Rob Docter wees naast de winnaar nog vier genomineerden aan:

- Verkeersbrug / Stadsmarkering A7 bij Sneek van OAK (Onix Achterbosch Kunstwerken, Groningen)
- OBS De Vlinder Ter Apel van De Zwarte Hond (Groningen)
- Sterk Bedrijf Gorredijk van Architectuurbureau Sluijmer en van Leeuwen (Utrecht)
- Ronald Mc Donald Huis Groningen van De Zwarte Hond (Groningen)

Alle vijf projecten dingen mee naar de nationale hoofdprijs BNA Gebouw van het Jaar 2009, die op 23 april in Amsterdam wordt uitgereikt.

De Bond van Nederlandse Architecten organiseert dit jaar voor de vierde keer de prijs BNA Gebouw van het Jaar, om de aandacht vestigen op de kwaliteit van nieuw gebouwd werk van BNA-architecten en een overzicht te bieden van de nieuwste architectuur van Nederland. Een overzicht van alle ingezonden projecten is te zien op www.bnagebouwvanhetjaar.nl.

BNA Gebouw van het Jaar wordt mede mogelijk gemaakt door Saint-Gobain Glass