nieuws

27 jun 2011, 09:09

Mooiste nieuwe architectuur van Groningen gekozen door publiek en door jury

Groningen houdt haar traditie van architectuurstad hoog. De belangstelling voor nieuwe architectuur is bij Stadjers nog steeds groot. Dat bleek afgelopen vrijdag en zaterdag ter gelegenheid van de jaarlijkse Dag voor de Architectuur. Toen werden ook de winnaars bekend van de prijsvraag: wat is de mooiste nieuwe architectuur van Groningen. Er waren twee opmerkelijke winnaars, afgelopen vrijdag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Zowel de publieksprijs als de juryprijs – de 'gouden bakstenen' – werden vrijdag 24 juni tijdens een grote Prijzenparade op de Grote Markt in Groningen uitgereikt aan architectenbureaus uit Amsterdam. In totaal brachten meer dan 2000 architectuurliefhebbers een stem uit.
 

Publiek: ‘Het Cruiseschip’


Het nieuwe gebouw van de Dienst Uitvoering Onderwijs en de Belastingdienst – een ontwerp van UNStudio dat in de volksmond tot ‘het cruiseship’ of zelfs ‘de loveboat’ is gedoopt - was publiekslieveling. In de enquête versloeg het pand nipt het project ‘Achter de Reitdijk’ van het eveneens Amsterdamse architectenbureau Moriko Kira.


Jury: De Bloemhof


De jury koos voor dezelfde nummer 2 als het publiek, maar als grote winnaar voor een heel ander project dat onder het publiek veel minder populair was: de Bloemhof van architect Marlies Rohmer.


Op de derde plek waren Amsterdammers overigens geen favoriet, voor jury noch voor ‘gewone Groningers’. Het publiek koos als nummer 3 voor de wachtruimte van de P&R in Hoogkerk van intereurontwerper LYVR - uit Haren - en de vakjury voor La Liberté, een nieuw woning- en winkelontwerp van Parijse architect Dominic Perrault.


De vakjury bestond uit publicist/architectuurhistoricus Anne Luijten, architect Johannes Kappler en directeur Scief Houben van Houben & Partners. Zij spraken in hun rapport bewondering uit voor de bouwproductie van het afgelopen jaar: die was in Groningen aanzienlijk, van hoge architectonische kwaliteit en van een grote diversiteit.


“Er is met liefde ontworpen, al was ook in Groningen in de vastgoedsector sprake van een te optimistische marktinschatting”, aldus Johannes Kappler. Hij kwam middels een skypeverbinding vanuit zijn woon- en werkplek Nürnberg namens de jury met een extra prijs op de proppen: de gouden kiezel. Deze werd wegens “mooi architectonisch design in combinatie met prachtig vakmanschap” toegekend aan Tuinhuis De Tuinwijck, een ontwerp van architect Haiko Meijer dat werd gebouwd door Freddie Brossois.


De Dag van de Architectuur wordt zaterdag 25 juni de hele dag gevierd met busrondritten, fietstochten, open huis in vele gebouwen, een architectuurfilm in ForumImages en met – voor een aantal durfals – een sprong van de Brander tijdens een heuse abseiltocht. Meer informatie over het programma op de website: dagvandearchitectuurgroningen.nl