Nieuws

Mooiste gebouwen in Groningen te bezoeken tijdens 'corona-editie' Open Monumentendag

Een mooie dag vandaag om te genieten van fraaie gebouwen en monumenten. Het is vandaag Open Monumentendag, en dat betekent dat 35 gebouwen te bezoeken zijn. Er zijn in verband met corona tal van maatregelen genomen.


Leestijd: 1 minuut

4750 Groningse panden krijgen cultuurhistorische erfgoed status
4750 Groningse panden krijgen cultuurhistorische erfgoed status

Het is raadzaam om vooraf op de website te kijken naar de mogelijkheden bij het monument dat bezocht gaat worden. Voor sommige monumenten en activiteiten geldt een reservering vooraf. Alle deelnemers in de gemeente Groningen, dus ook in Haren en Ten Boer, staan hier vermeld.

Er is dit jaar geen informatiemarkt en geen programmaboekje. Er is op 12 september wel een informatiepunt in het Boter en Broodhuisjevan de Martinikerk,geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

Op deze Open Monumentendag wordt een link gelegd met de actualiteit. Gezondheid en de stad Groningen hebben in de loop der eeuwen een nauwe relatie gehad.

In 1826 worden de Groningers doodziek; zeker 10% van de stadsbewoners overlijdt. De oorzaak is de Stormvloed van 1825, die op de ondergelopen landerijen rond de stad zorgt voor een uitstekende voedingsbodem voor de malariamug. Dit was niet de eerste epidemie die Groningen trof: regelmatig hielden cholera, tyfus en de pest huis in de stad. De stad zit dan ook vol herinneringen aan ziekte en gezondheid: van riool en waterleiding tot ziekenhuizen, watertorens en gasthuizen.

In een rond de binnenstad staan tijdens Open Monumentendag 16 bordjes in de grond: een minitentoonstelling in de buitenlucht. De bordjes markeren plekken die wat vertellen over ziekte en gezondheid in Groningen. De plattegrond van de bordjes is af te halen bij het Boter en Broodhuisje of bij de Groningen Store in het Forum. De plattegrond is ook te vinden op de website van Platform Gras.

Foto boven: Noordelijk Scheepvaartmuseum. (Bron: website Open Monumentendag).