nieuws

23 jan 2009, 09:09

Monumentale boerderij Nieuw Scheemda in de as gelegd

Een grote, uitslaande brand heeft donderdagavond een monumentale boerderij aan de Rechtewalsterweg in Nieuw Scheemda volledig in de as gelegd. Het begon met een schoorsteenbrand, maar het vuur greep zo snel om zich heen dat binnen de kortste keren de vlammen uit het dak sloegen. Door de harde wind was de boerderij, waar ooit Ede Staal nog woonde, lastig te blussen en niet meer te redden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De bewoners hadden rond 19.15 uur zelf de brandweer gebeld vanwege een schoorsteenbrand. Nadat een poging van de man des huizes om het vuur zelf te blussen mislukte, heeft het echtpaar, op advies van de brandweercentralist, de woning verlaten.

Bij aankomst van de tankautospuit van korps Wagenborgen sloegen de vlammen al uit de kap van het woonhuis. De bevelvoerder besloot direct om op te schalen naar middelbrand. De brandweer van Siddeburen kwam met een blusvoertuig ter plaatse voor assistentie. Ook werd de hulp ingeroepen van de hoogwerker van brandweer Veendam. Door de harde wind kon de brandweer echter niet meer voorkomen dat de hele boerderij ten prooi viel aan de vlammen. Binnen enkele minuten stond ook de grote schuur van de boerderij in brand. In de schuur stonden onder andere enkele auto´s een camper en een caravan. Ook die zijn in de vuurzee verloren gegaan.

De brand ging gepaard met veel rookontwikkeling. Omdat de boerderij afgelegen lag, heeft de rook weinig overlast gegeven in de omgeving.