nieuws

08 sep 2011, 09:09

Monteverdi Choir & Sir John Eliot Gardiner exclusief in Groningen met motetten van J.S. Bach

Maandag 26 september komt het wereldberoemde Monteverdi Choir voor een eenmalig concert naar Groningen. Het koor brengt onder leiding van oprichter Sir John Eliot Gardiner de motetten van J.S. Bach. De werken worden afgewisseld met de Mysterie Sonates van H.I.F. Biber. Het concert vormt de aftrap voor de nieuwe serie Wereldsterren waarmee de absolute wereldtop naar Groningen wordt gehaald.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Een unieke kans voor alle barokliefhebbers: het wereldwijd vermaarde Monteverdi Choir, bijgestaan door de English Baroque Soloists en Sir John Eliot Gardiner, oprichter
van beide gezelschappen, aan het roer. Gardiner is een coryfee, zeker als het gaat om de interpretatie van de werken van Johann Sebastian Bach.


Het Montiverdi Choir werd in januari door het gerenommeerde Britse klassieke muziekmagazine Gramophone uitgeroepen tot beste koor ter wereld.


Bachs zes motetten zijn geschreven voor uitvoering bij begrafenisdiensten. De regels in Leipzig schreven voor dat de leraren en leerlingen van de Thomasschule – waar Bach
werkzaam was als cantor – zich voor het huis van de overledene moesten verzamelen en daar een hymne of motet moesten zingen.

Bach koos vaak uit de verzameling ‘Florilegium portense’. Wanneer de familie echter specifieke Bijbelteksten wenste te horen, moest Bach zelf een motet componeren en laten instuderen. Bachs motetten behoren tot zijn meest volmaakte werken. In de concertzaal zijn ze echter niet vaak te beluisteren, wat alles te maken heeft met de beruchte moeilijkheidsgraad. Die vraagt namelijk om een topkoor. De Oosterpoort kan zich met The Monteverdi Choir geen betere ambassadeur wensen!

Maandag 26 september, 20.15 uur
De Oosterpoort, Grote Zaal
The Monteverdi Choir o.l.v. Sir John Eliot Gardiner
De motetten van J.S. Bach
Gouden rang € 52,50 / 1e rang € 47,50 / 2e rang € 42,50 / t/m 29 jaar € 8,50

Programma
J.S. Bach: Vier motetten uit BWV 225-230
Biber: Mysterie sonates

Kaarten via www.de-oosterpoort.nl of aan de kassa van De Oosterpoort 050-3680368