nieuws

07 dec 2001, 00:12

Monstersnoeken Hoornse Plas vallen zwemmers aan

Het Meerschap Paterswolde gaat grote snoeken uit de Groningse Hoornseplas halen omdat de roofvissen regelmatig zwemmers aanvallen. De afgelopen jaren heeft het meerschap meerdere meldingen gekregen van bijtgrage snoeken die watertoeristen belaagden. Dat meldt vanmorgen het Groninger Dagblad Stad.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

,,Het zijn roofdieren”, bevestigt woordvoerder W. Veen van het Meerschap het bericht tegenoverde GIC. ,,Ze bijten in principe in alles dat beweegt.” Hoewel de schade zich in Groningen vooralsnog heeft beperkt tot bloedende tenen, kunnen snoekenbeten ook lelijke beenwonden opleveren. ,,Wat dat betreft verschilt een flinke snoek niet zo veel van een flinke hond”, aldus Veen. Een volwassen snoek kan meer dan 1 meter 30 lang worden.
Hoe de dieren in de zwemplas terecht zijn gekomen, weet Veen niet precies. ,,Maar in goed water ontwikkelt zich vanzelf leven”, legt hij uit. ,,Kuit belandt bijvoorbeeld via vogels in een plas en binnen tien jaar bevindt zich er een volledige waterhabitat.’’
Om te onderzoeken hoeveel ‘monstersnoeken’ in de grote zwemplas ten zuiden van de stad Groningen rondzwemmen, vissen drie beroepsvissers dinsdag met netten alle vis uit de Hoornseplas. Per dier wordt bekeken of ze een groot risico voor de zwemmers vormen. Wanneer dit het geval is worden de snoeken overgezet in het voor zwemmers niet toegankelijke Hoornsemeer. Het meerschap hoopt dat de Groningse waterminnaars dan volgende zomer wat rustiger hun baantjes kunnen trekken.